2014. április 29.

A 8 leghatékonyabb étel stressz és szorongás ellen!

Gyakran vagy fáradt és stresszes? Bizonyos ételek amellett, hogy segítik fogyókúrádat, hatékonyan szüntetik meg a szorongást, és megelőzik az idegrendszer fáradtságát! 

A stressz csökkentése manapság számos módszer létezik, azonban csak keveseknek jut eszébe ilyen esetekben a táplálkozás megváltoztatása. Pedig bizonyos ételek nem csak nyugtathatják az idegrendszert, segíthetik a koncentrációt és boldogságérzetet váltanak ki.

Narancs
Egy német tanulmány megállapította, hogy a C-vitamin segít, hogy a stresszes szituációkban a vérnyomás és a kortizol-szint visszaálljon a normál értékekre. Emellett jó hatással van az immunrendszerre, erősíti a szervezet védekezőképességét.




Mandula, pisztácia, dió
A mandula tele van E és B-vitaminnal, ami fokozza az immunrendszer védekezőképességét, a dió és a pisztácia segítségével pedig csökkenti a vérnyomást. Kiváló nassolnivalóknak számítanak a hűvösebb évszakban, és igazi agyserkentő csemegék.

Spenót
 A magnéziumhiány sok esetben okozhat migrénes fejfájást, és fáradtságérzetet. Egy tálkányi spenót  biztosítja a 40%-át a napi szükséges magnézium bevitelnek, így megelőzi a migrént, és a stressz okozta szorongást.

Édes burgonya
Az édesburgonya kiváló szorongásoldó étel, mivel képes arra, hogy kielégítse a stresszes helyzetekben a szénhidrát és édesség utáni vágyat.  Nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, létszükséges vitaminokat, valamint rostokat, melyek segítik a szervezetet a szénhidrát egyenletes feldolgozásában.

Aszalt sárgabarack
A sárgabarack gazdag magnéziumban, mely híres stressz űző hatásáról, valamint természetes izomlazító. Ősszel és télen tökéletesen helyettesíti aszalt változata, melyben szintén megtalálható majdnem az összes jótékony tápanyag.

Pulyka
A pulykában nagy mennyiségben megtalálható egy L-triptofán nevű aminosav, ez váltja ki a szerotonin felszabadulását a szervezetben, mely a jókedv hormonért felelős. Ez az oka annak, hogy azok az emberek, akik nagy mennyiségben fogyasztanak pulykát nyugodtnak, ellazultnak érzik magukat étkezés után. Az L-triptofán ugyanis kutatások szerint, nyugtató hatással van szervezetre.

Lazac
Köztudott, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek hatékony ellenszerei a szívbetegségeknek. Egy tanulmány megállapította, hogy távol tartják a stressz hormonokat, és a kortizol szintet a csúcsértéktől.

Avokádó
Az avokádóban található egyszeresen telítetlen zsírok, és a kálium képes a vérnyomás csökkentésére. Az egyik legjobb módja a vérnyomás egészséges szintre állításának, még a káliumban gazdag banánnál is hatásosabb.

Forrás:  www.lifemagazin.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése